Locatii

de interes turistic in
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Case de vacanta si pensiuni atragatoare va ofera conditii de cazare si, cel mai important, informatii si organizare de trasee standard sau personalizate.

Comuna VALEA NUCARILOR


Satele aflate in administratie: Agighiol, Iazurile, Valea Nucarilor.

Agighiol
Localitate ce apartine de comuna Valea Nucarilor, situata in judetul Tulcea, la o distanta de 20 km de orasul Tulcea. Satul a fost infiintat in secolul al 18-lea de turci, care i-au dat aceasta denumire (hagi = sfant, tamaduitor; ghiol = lac) sau de la „lac amar" (agi = amar). Localitatea Agighiol este cunoscuta in lumea intreaga ca un important punct fosilifer triasic. Punctul fosilifer de la Agighiol situat in Dealul Pietrosu, se desfasoara pe o suprafata de 3 hectare.
Acces rutier pe drumul judetean DJ222.
Puncte de interes turistic: punctul fosilifer de la Agighiol situat in Dealul Pietrosu; mormant tumular de la Agighiol, unde s-a descoperit un tezaur de piese de podoaba reprezentativ pentru arta geto-scythica.

Iazurile
Localitate ce apartine de comuna Valea Nucarilor, situata in judetul Tulcea. Distanta pana la orasul Tulcea este de 28 km. Vechimea asezarii este atestata de descoperirile arheologice ce regasesc expuse la Muzeul de Istorie si Arheologie din Tulcea. Pe teritoriul satului Iazurile, pe timpul stapanirii turcesti se afla asezarea Suiu - Islea („apa buna de baut”- limba turca), distrusa in totalitate in secolul 18, in timpul razboaielor dintre rusi si turci. Acces terestru DJ222C.
Puncte de interes turistic: Lacul Razem, insula Popina.

cazare
de vizitat

Date generale - Comuna Valea Nucarilor

  • Suprafata: 10434 ha
  • Populatie: 4200 locuitori
  • Asezarea geografica: in partea centrala a judetului Tulcea, la 25 km distanta de municipiul Tulcea si la 40 km, Acces rutier DJ 222 J.


Sa ne bucuram impreuna de natura si sa micsoram pe cat posibil impactul antropic in Delta Dunarii. Sa nu aruncam deseuri sau substante toxice, sa nu rupem flora inutil, mai ales nuferii, sa nu deranjam pasarile si animalele din Delta Dunarii.Obiective turistice

Rezervatia naturala Periteasca-Leahova (4125 ha) este situata in complexul lagunar Razim-Sinoe, zona reprezinta un mozaic de grinduri si lacuri putin adanci care se afla intr-un proces continuu de indulcire dupa inchiderea legaturii cu Marea Neagra.

Cuprinde lacurile Leahova Mare si Mica, Periteasca, Pahane, Cosna, Insula Bisericuta si o serie de grinduri nisipoase. Aici au fost identificate trei specii endemice de moluste si numeroase specii de pasari care se opresc aici pentru hranire si popas, precum garlitele, gasca cu gat rosu, pelicani, rate, califari. Pe soiurile de litoral, scaldate de apele lacului Razim si ale Marii Negre cresc putine plante cu adaptari speciale: patlagina de nisip, varza de mare, etc.

Lacul Agighiol este un lac sarat cu namoluri indicate in tratarea bolilor reumatice, stoluri de pelicani.

Descoperirile arheologice de pe Dealul Agighiol Localitatea Agighiol este cunoscuta in lumea intreaga ca un important punct fosilifer triasic. Punctul fosilifer de la Agighiol, situat in Dealul Pietrosu (206 m), se desfasoara pe o suprafata de 3 hectare. Pe teritoriul sau a fost descoperit un tumul ce adapostea un mormant princiar, datat de arheologi sec. 4 - 2 I.Hr.

Tezaur scitic Agighiol (Tezaurul de la Agighiol) reprezinta mostenirea voievodului din perioada dacica de dinaintea lui Burebista (82-44 i.Hr.), si anume Basaraba. Este unul dintre cele mai reprezentative tezaure pentru arta tracogetica de pe teritotiul dobrogei. Tezaurul este de o importanta deosebita, deoarece poate stabili o punte de legatura intre lumea geto-dacica antica si societatea feudala romaneasca, ceea ce demonstreaza, implicit, continuitatea si permanenta sedere a stramosilor nostri pe aceste teritorii. Complexul funerar de la Agighiol ocupa un areal cu un diametru de 32 m, avea o inaltime de 2 m in forma boltita si cuprindea 3 incaperi (pocale ce ilustreaza cervideul cu opt picioare,"Sarabha", aplica din argint, coifuri si vase din aur si bronz, nasture din argint, care pot fi vazute la Muzeul de Istorie si Arheologie din Tulcea).

Rezervatia geologica Agighiol are in total 9,7 ha, singura rezervatie de fosile marine din Europa, si se situeaza in partea nordica a Lacului Razelm, la NV de localitatea Agighiol, intre Dealul Redi si Agighiol.

inapoi sus